A kapor mellett a bazsalikom a nagy kedvenc nálam! Most egy multifunkcionális öntetet hoztam nektek, amely nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. Én elsősorban salátaöntetként használom, de tökéletes extra adalék tészta ételekhez (főleg a paradicsomszósszal készültekhez), illetve 1 vagy 2 teáskanállal a frissen főtt rizottóra csurgatva egyszerűen mennyei!
A recept előtt íme pár érdekesség, amit a bazsalikomról találtam:
- A növény cser anyagai és illóolajai csökkentik a felfúvódást, valamint gyomorrontás esetén segítenek.
- Ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása van.
- Jó idegerősítő.
- A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától
- A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható.
- Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák. * (Forrás: hazipatika.com)
Hozzávalók: Kisebb adag készítéséhez
- 25g (durván egy kisebb csokor) friss bazsalikom
- 3 gerezd fokhagyma
- 75 ml olívaolaj
- egy fél citrom leve
- fél evőkanál méz
Elkészítés:
Ha van otthon robotgéped, akkor egyszerűen dobd a megmosott (száráról letépkedett) bazsalikom leveleket, a fokhagymát és az olívaolaj felét egy kevés hideg vízzel a gépbe. Az sem baj, ha nincs robotgéped, ez esetben a bazsalikom leveleket egy éles kés vagy speciális fűszernövény aprító segítségével vágd olyan apróra, amilyen apróra csak lehetséges. Egy kis tálban keverd az áttört fokhagymát a bazsalikomhoz, majd jöhetnek a további hozzávalók: olívaolaj, méz, egy kis só, bors, citromlé és már kész is.
Hűtőben tálalva egy hétig eltartható, légmentes, lehetőleg befőttes üvegbe zárva.